FacebookTwitterLinkedIn

Brändi - miksi, mitä ja miten?

on Thursday, 13 November 2014.

Mistä syntyy hyvä brändi?

Halusin tuoda omia ajatuksiani monella kanavalla käytyyn brändikeskusteluun. Tässä siis muutamia kohtia pureskeltavaksi.

Brändi mielletään monessa kohtaa vain visuaaliseksi elementiksi, kuten logoksi. Joillekin se saattaa olla monen asian yhdistelmä; brändi on logon, värien ja kuvamaailman yhdistämä maailma, joka luo asiakkaalle mielikuvan. Onhan tuokin totta, mutta pahimmassa tapauksessa brändinvartijat tulevat dominoimaan tuon maailman muistuttamalla joka käänteessä miten se materiaalien kulmaan laitettava pienen logon tulee olla jämpti 20 pikselia irti sivusta ja 35 pikseliä pohjasta. Mikään muu ei käy, koska se ei ole brändille määritetty arvo eikä näin ole brändin mukainen.

Kun tekemisestä innostumista säännellään ja kun kaikki rypyt suoristetaan, on mielikuvamaailman synnyttäminen on vaikeaa ja omasta brändistä innostuminen lähes mahdotonta. Väitän, että jokaisen menestyksekkään brändin takaa löytyy loistava kulttuuri, jossa ihmiset ovat innostuneita tekemisestään, yrityksestä sekä yrityksen tuottamasta lisäarvosta. Ihmiset ovat keskiössä ja asiakkaita ylipalvellaan. Jokainen työntekijöistä tietää mikä on hänen roolinsa kokonaisuudessa ja yrityksen johto on läsnä tekemisessä omalla innostavalla esimerkillään. He myös luovat inspiroivaa tulevaisuutta julistamalla omia visioitaan avoimesti. Tuo energia ja kulttuuri luo brändin. 

Otetaan esimerkki läheltä kotia. Mietitään hetki viimeaikoina mediossa kylpenyttä Stockmannia. Onko niin, että ongelmat johtuvat siitä, että heillä olisi huono logo tai se olisi aseteltu väärin jaettaviin materiaaleihin? Enpä usko. Syy ongelmiin löytyy pintaa syvemmältä. Stockmannin brändille on ominaista (ainakin omassa mielikuvassani) ylellisyys, laatu, kansainvälisyys ja luotettavuus. Monet liikkeestä ostettavat tuotteet ovat keskivertoa kalliimpia. Onhan merkkikokoelmat koostettu hienostuneista ja laadukkaista brändeistä. On vähintääkin odotettua joutua maksamaan asioista enemmän, mutta onneksi sillä rahalla saa myös ylivertaista palvelua.

VÄÄRIN! 

Valitettavasti brändiin liitetyn mielikuvan ja todellisuuden välillä on valtava kuilu. Jos maksan premium-hintaa, haluan premium-palvelua. Niin kivijalassa kuin verkossakin. Kummassakaan en premiumia Stockmannin tapauksessa saa. By the way, kuiluja löytyy varmasti muitakin ja *vink vink* niiden löytämiseen on olemassa loistava työkalu, GAP-malli.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan, brändi on siis kulttuuria, se on oikean lisäarvon tuottamista ja innostavan kulttuuri luomista niin omille työntekijöille kuin asiakkaillekin. Se on toimintaa, joka viestii miksi teet mitä teet. Kysynkin: mikä siis on missiosi ja miksi? Miten se näkyy tekemisessäsi, tuotteessasi tai palvelussasi? 

Kuuntele aiheeseen tekemäni audioblogi. 

Tunnetko itsesi ja tunnetko brändisi?

Kerrataan vielä kokonaisuus. Aloita brändityö vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miksi teet mitä teet?
  2. Mikä on lupauksesi?
  3. Mikä erottaa muista?
  4. Miten se näkyy arjessa ja viestinnässäsi?

Kuulisin mielelläni tarinasi, joten jatketaanhan tätä keskustelua Twitterissä?